pay it forward


 

Pay it Forward, van regisseur Mimi Leder ( 2000)

Mooi utopisch verhaal over de wereld verbeteren en dan bij jezelf beginnen. Een jongen op school bedenkt voor maatschappijleer een soort kettingbrieftheorie: indien hij iets échts goed doet voor drie mensen, dan moeten die drie mensen ook weer iets échts goed doen en dan heb je binnen een tijd een ideale wereld waarin iedereen elkaar helpt!

Een journalist ( Jay Mohr) zijn auto wordt totaal in de puin gereden en hij staat er een beetje verdrietig bij te kijken. Vervolgens krijgt hij van een wildvreemde man een sleutelbos van een splinternieuwe auto in handen gedrukt!

De flim springt nu naar de opdracht van de 11 jarige Trevor. Trevor ( Haley Joel Osment) woont alleen met zijn moeder ( Helen Hunt) die twee baantjes heeft om het rond te kunnen breien. Nu heeft ze ook nog een drankprobleem, maar dat komt later. Enfin, zijn leraar maatschappijleer ( Kevin Spacey) geeft op de eerste schooldag een opdracht: "bedenk iets dat ten goede komt aan de wereld en voer het uit". Niet mis!

Trevor, die de zaken serieus neemt en het thuis niet gemakkelijk heeft (komt allemaal in de film ter sprake) bedenkt een goede-daden systeem. Het moet gaan werken als een soort ketting. Hij begint en doet iets goeds voor drie mensen, vervolgens moeten die drie mensen elk ook weer drie mensen helpen. Op school heeft de rest van de klas zoiets van: zal wel. Maar de leraar, die een verminkt gezicht heeft, is danig onder de indruk.

Helaas, wanneer Kevin een zwerver in de garage laat slapen, krijgt hij het met zijn moeder aan de stok, want die vindt het niet zo'n goed idee. De zwerver blijkt drugsverslaafd en Kevin probeert hem te overtuigen ervanaf te blijven. Kevin's moeder heeft ook een paar problemen en aan een ervan probeert Kevin iets te doen. Of het allemaal lukt moet je maar gaan bekijken in deze hele mooie film.

Ja, Haley Joel Osmond is het jongetje uit 'The Sixth Sense' en Jay Mohr kennen we nog uit Picture Perfect met Jennifer Anniston. Over Helen Hunt hoef ik natuurlijk niets meer te vertellen. Bekijk haar pagina hier. Heel toevallig de afgelopen paar weken drie films met Helen in de hoofdrol gezien. Ik zal proberen ze alledrie te bespreken. Kevin Spacey speelt ook heel goed. Hij is verminkt en draagt een geheim bij zich en dat kan hij als de beste voor zich houden!

Mooie échte film, met prima acteurs en je een goed gevoel geeft. Ik verklap niets, maar het einde is tegelijk heel mooi, maar ook ontroerend. Dus zakdoeken binnen handbereik.

 

  terug naar de vorige pagina