offside


 

Offside, van regisseur Jafar Panahi (2006)

Film over verouderde normen en waarden in de Iraanse samenleving. Meisjes verkleden zich als jongens om een voetbalwedstrijd bij te wonen. De ouderen vinden dat het niet kan en de jongeren vinden het prima.

Iran staat op het punt zich te kwalificeren voor het WK Voetbal; ze spelen thuis in Teheran tegen Bahrein. Bij gelijk spel zijn ze erdoor. In de bus zit een uitbundige menigte. Maar onder de velen jongens zien we ook een aantal meisjes vermomd als jongen zitten. Het is in Iran namelijk niet toegestaan dat vrouwen het stadion bezoeken. De vrouwen of meisjes die het wel gelukt het stadion bereiken moeten nog door de bewaking. Indien ze gepakt worden, worden ze meegenomen naar boven en moeten achter de muur blijven. Bewaakt door jonge soldaten, die eigenlijk ook niet weten waarom, maar bevel is bevel!

In de film die zich als een documentaire manifesteert wordt alles haarfijn vast gelegd. In de bus is te zien hoe een jongen een meisje ontmaskert. Ze zegt tegen hem dat hij zijn mond moet houden, anders is ze erbij. Hij belooft haar te helpen. De soldaten die de meiden bewaken zijn jong en sommigen weten zich geen houding te geven naar de vastbesloten meiden. Het wordt zelfs hilarisch als een soldaat commentaar geeft over de match naar de meiden toe. Na de rust wordt er nog een jonge vrouw opgepakt. Zij zat in een soldatenuniform op de stoel van de legerchef met haar benen omhoog! Het kan nog een hete strijd worden...

Ontzettend goed gemaakt deze film over de machtsstrijd tussen de rebellerende meiden en de jonge soldaten. Een film over voetbal zonder werkelijk voetbal te zien; dat is knap! De soldaten weten niet wat ze ermee aan moeten, maar volgen het bevel van hun chef. De meiden proberen de jongens behoorlijk uit de tent te lokken en zelfs zodanig dat ze niets meer terug te zeggen. Waar gaat het over? In Iran was (is) het verboden voor vrouwen om in stadions te komen, omdat ze dan worden blootgesteld aan andere mannen met vreemde ideeën en teksten. Mooie scène als een meisje moet plassen en de jonge soldaat er voor moet zorgen dat zij dan kan doen zonder dat andere jongens haar zien.

Als kop op de dvd staat dat het een feelgoodfilm is over onrecht, en daar sluit ik me maar bij aan. Het is natuurlijk te bezopen voor woorden om een verklaring uit deze tijd te vinden voor wat er allemaal gebeurt daar. De film ging aan de haal met de Zilveren Beer in 2006, en nog een aantal prijzen. Vanzelfsprekend was de film verboden in Iran.

 

  



terug naar de vorige pagina