factotum


 

Factotum,  van regisseur Bent Hamer ( 2005 )

Factotum, gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Bukowski, gaat over een man die drie dingen als passie heeft en daarin tot het uiterste gaat: seks, drank en poëzie.

Als ik in de ' Dikke van Dale' het woord ' factotum'  opzoek, krijg ik als uitkomst ' Manusje van Alles' . Of wel iemand die alles aanpakt. Zo'n man is Henry Chinaski ( Matt Dillon): van het kaliber 12 ambachten, 13 ongelukken. Maar het maakt hem allemaal niets uit! Hij is dan ook regelmatig in de kroeg te vinden. Iets dat hem menige baan heeft gekost.

Wanneer Henry een baantje heeft als koelwagenchauffeur, laat hij per ongeluk zijn achterdeur open staan. Zijn baas haalt hem uit de kroeg en Henry krijgt de zak. Helemaal te gek maakt hij het als hij heeft gesolliciteerd naar een baantje als taxichauffeur en, als hij is afgewezen, een taxi bestelt.

Er lijkt wat regelmaat in zijn leven te komen, als hij Jan ( Lili Taylor ) leert kennen. Maar de twee verliezen zich in elkaar en zowel Jan als Henry komen niet aan werken toe. Het is de hele dag door seks en drank.

Later komt Henry, Laura ( Marisa Tomei) tegen. Zij brengt Henry in contact met het rijke leven, maar ook met de schaduwzijde ervan. Nu is Henry regelmatig te vinden op de renbaan. Het is het allemaal niet, en Henry kiest weer voor zijn vorige leventje met Jan...Zo staat het geschreven!

Factotum is gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman van Charles Bukowski (1920-1994). Naast schrijver van bijna veertig poëziewerken, zes romans en vele korte verhalen, was Bukowski ook beroepsalcoholist.

Een van de romans waardoor hij bekendheid kreeg was ' Barfly (1987) ' , ook verfilmd, maar met Mickey Rourke en Faye Dunaway in de hoofdrollen.  Nu in Factotum dus Matt Dillon als Bukowski en die doet het zeker niet slecht. Dillon die uiteraard weer in de picture was na het oscarsucces van 'Crash' , zet een geweldig karakter neer . Dillon lijkt in de huid gekropen van de onverschillige alcoholist. Naast onverschillig is hij ook leuk. Je kunt geen medelijden hebben en dat wil hij ook niet. Het is zijn leven; zijn keuze. Zijn hardnekkigheid laat zich ook zien in het feit dat hij iedere week een paar korte verhalen naar de redactie van ' The New Yorker'  stuurt. Hij weet dat er zoveel schrijvers dat proberen, maar blijft volhouden. Prachtig!

Dus komt de film voorbij op tv of zie je hem staan de videotheek: meenemen!


 

 

  



terug naar de vorige pagina